honderdmorgen
16 mei t/m 26 juni 2004

<

Maarten Fleuren


ontwerp installatie droomgebied voor honderdmorgen in gemeente Lingewaard
ontwerp van installatie "Droomgebied"
+/- 7 x 7 meter

Hierna: uitvoering van de installatie 'Droomgebied'. Vervaardigd voor kunstroute Honderdmorgen in Gendt-Doornenburg bij steenfabriek Rodruza-de Zandberg.

zand laden bij rodruza

beeld-onderdelen tussen de bakstenen bij steenfabriek zandberg-rodruza

gebakken onderdelen bij steenfabriek zandberg-rodruza

(met dank aan steenfabriek Rodruza - de Zandberg in Gendt)

installatie 'Droomgebied'

installatie 'Droomgebied' bij galerie K-dijk

 Het werk van de Tilburgse beeldhouwer Maarten Fleuren is in de loop van de tijd uitgekristalliseerd tot het kernthema: [OVER DE NOODZAAK VAN TUINIEREN]*. Het hovenierschap staat hierbij symbool voor het belang van kunst in een samenleving vol overmoed. In dit kader weet hij poëtisch werk te maken, vaak in de vorm van een installatie met humor als belangrijk ingredient.

*titel van Huizingalezing uit 1990 door Gerrit Komrij

 

Maarten Fleuren -beeldhouwer- fr. Paulussehof 5 5038 RE Tilburg 013 - 535 52 82 meel: info@maartenfleuren.nl URL: http://www.maartenfleuren.nl

 

<


 "Onze klei barst niet"

Het ontstaan en het maakproces van deze installatie is een apart verhaal: De lokatie onderaan de dijk grenst aan de Gendtse Galerie Kdijk van Tine Evers. Bij rondzien naar mogelijkheden ter realisatie van de keramiek troffen mij 3 hoge schoorstenen. Aan de Waalzijde van diezelfde dijk ligt in de polder steenfabriek "De Zandberg" van Rodruza BV. Via Tine heb ik contact kunnen leggen met bedrijfsleiding van de fabriek. Met de vraag of er wellicht mogelijkheden gevonden konden worden om het keramische gedeelte -oranjerode hersenlobben- op de fabriek te verwezenlijken. De heer Ton Giesen was meteen enthousiast en heeft alle mogelijke (en meer!) medewerking verleend om tot een goed eindresultaat te komen.
Allereerst heb ik op een goede dag +/- 1000 kg voorbewerkte klei uit de oranje bakkende cyclus onderschept en opgeslagen. Vervolgens hebben we een aantal proefvormen gemaakt om dikte, droogtijd en materiaaltolerantie vast te stellen. Dit verliep uitermate voorspoedig. Ton Giesen verzekerde me bij herhaling dat "onze klei uitermate sterk" is.
Met een wisselende ploeg mensen uit Tilburg hebben we weken lang een gedeelte van de fabriek onveilig gemaakt met mallen en vormbekistingen waarna de uiteindelijk gedroogde kleidelen in een aantal dagen het vuurtraject in de tunneloven konden doorlopen temidden van de te bakken stenen.
De losse elementen kwamen inderdaad gebakken uit de oven precies zoals ze er ingegaan waren.
Van talloze mensen op de fabriek heb ik goede raad en wel-gemeende adviezen gekregen. Voeg daarbij de geweldige hulp van vrienden uit Tilburg: Hun enthousiasme en medewerking zal ik niet snel vergeten!

Maarten Fleuren

galerie Kdijk in Gendt