honderdmorgen                    =cursuspagina=
16 mei t/m 26 juni 2004
Kunstroute Honderdmorgen in de gemeente Lingewaard (Gendt en Doornenburg) <home

 

 Cursussen tijdens de manifestatie Honderdmorgen

Cursus Etsen: "Krassen in het Landschap"

Er wordt onderleiding van twee ervaren grafici/Kunstenaars stap voor stap gewerkt naar een zelf vervaardigde gravure/ets. Een techniek die door Rembrandt werdt gebruikt. De Cursus is opgedeeld in twee dagdelen;
- Het eerste dagdeel bestaat uit het inkrassen van de plaat, dit gebeurt in het landschap.
Vervolgens wordt de ingekraste plaat geetst en bijgewerkt en er wordt een proefdruk gemaakt.
- Het tweede dagdeel wordt gebruikt om de plaat onder een etspers af te drukken, het resultaat is de gravure.

Basis materialen pakket: Geprepareerde Etsplaat 10x15 cm/ 3 x etsvel 20x30cm samen 7E50.
Cursusprijs per dagdeel: 25E (incl. koffie/thee)/ Minimaal 8 deelnemers

Cursus "Buiten en Tuinsculpturen" voor (groot) ouders & Kinderen.

Met materialen als stro, wilgentenen, riet, stenen, touw en draad worden er sculpturen gemaakt onder leiding van twee beeldend kunstenaars.
Ooit gadacht aan een vogelhuis ind de vorm van een vogel, of aan een heg in de vorm van een boot die in uw tuin verder groeit? Ook uw eigen ontwerpen of ideen die nog geen vorm hebben zijn van harte welkom. In een dagdeel wordt er gewerkt naar een eindprodukt toe voor ieder
Koppel deelnemers.
Alle materialen en gereedschappen zijn aanwezig.

Cursusprijs: 25E per ouder + kind incl koffie thee en limonade / Minimaal 8 deelnemers

Cursus " Honderdmorgen landschapsaquarel"

Onder leiding van twee ervaren beeldend kunstenaars wordt er gewerkt naar aanleiding van het landschap. Er wordt stap voor stap een beknopte inleiding in de aquarel techniek gegeven.
Deze inleiding gebeurt in het landschap waar eerst geschetst wordt en iedere deelnemer zijn eigen beeld kiest.
Bij slecht weer wordt er binnen gewerkt aan stillevenlandschappen

Cursusprijs: 27E per persoon incl. papier en hout/ minimaal 8 deelnemers
Cursusprijs is incl. koffie en Thee en bij gebruik van uw eigen Aquarel set./ Basisprijs aquarelset + penseel nr.5 : 20E

Cursus "Ontdek je eigen streek en breng die in beeld"

De groep maakt eerst een excursie onder leiding van een gids van natuur monumenten die alles over het honderdmorgenland weet tevens zullen de beeldend kunstenaars de cursisten attenderen
op het verzamelen van beeldende impressies of voorwerpen. Terug in de cursusruimte worden de verzamelde impressies en voorwerpen gebruikt om een gezamenlijk of individuele beelden/ sculpturen/ schilderijen van te maken.
Gereedschappen, schilders materialen, papier is aanwezig.

Cursusprijs: 29 E per persoon/ minimaal 8 deelnemers/ incl Koffie en thee.

Medewerkers :
De workshops worden begeleid door kunstenaars die ook deel uitmaken van de Kunstmanifestatie:
Meg Mercx: ze is geobsedeerd van en doorheen de mens, de mens die ze op allerlei manieren poogt te (be)grijpen en te visualiseren. Ze werkt meestal in opdracht, ze is vooral gefascineerd door het portret. Daarnaast maakt ze ruimtelijk werk. Ze heeft beeldhouwen en vrije grafiek gestudeerd in Brussel, Antwerpen en Dusseldorf.
Ze is tijdens de kunstmanifestatie Honderdmorgen vertegenwoordigd met het werk (ken)schetsen van Devotie te zien in de pastorie in Doornenburg.
Rob Verwer: hij creëert ironische bouwsels en machinerieën. Van doltollende propellers tot varende auto's. Anderzijds heeft hij zich verdiept in eeuwenoude druktechnieken. Hij heeft vrije grafiek en schilderen gestudeerd aan de academie van Utrecht.
Hij is tijdens de kunstmanifestatie vertegenwoordigd met een circa 20 meter hoog object;
'de Toren van Babel.'

Inlichtingen: Zepplinn, Marjo Wiltingh, Pannerdenseweg 28, 6686 BG Doornenburg, Tel: 0481-434988

***

Cursus Fotografische landschapsbeleving

Voor het ervaren van landschap is een wijde blik nodig. Waarom dan toch die vreemde drang de landschappelijke ruimte te willen vangen binnen een kader ? Misschien om te kunnen delen met anderen. Of om haar te bewaren en te bewonderen wanneer wij weer veilig binnen zijn. In deze cursus gaan wij onderzoeken wat het is dat ons zo fascineert in het landschap, en hoe wij de ervaring van ruimte beter kunnen verbeelden binnen in onze foto's.

De cursus omvat twee zondagmiddagen. Op de eerste middag bespreken we hoe wij ruimte binnen een foto kunnen weergeven, waarna we aan de hand van een aantal opdrachten gaan fotograferen. De tweede middag bespreken we de resultaten, en vertel ik over de foto,s van mijn landschappelijke avonturen.

Goos Bronkhorst, Fotograaf. Info: BronkhorstFotografie@zonnet.nl Cursusprijs: 40 E per persoon/ minimaal 8 deelnemers

***

 

 

Voor volwassenen / aantal deelnemers maximaal 12

REGENBOOGINSPIRATIE MIDDAG / genieten van kleur

De regenboog met al haar schitterende kleuren gebruiken we als bron van inspiratie om onze innerlijke en uiterlijke ogen wakker te schudden voor de schoonheid die ons omringt en waar wij deel van uit maken. Speciaal richten we ons op de kleuren en hun specifieke betekenis, die ieder mens afzonderlijk energetisch voeden.
Na een inleidende visualisatie laden we via tekenen/schilderen ons eigen regenboog-energielichaam op. We onderzoeken onze kleurbehoefte en verwerken dit door speelse opdrachten tot een geheel eigen creatie. Aan het eind wisselen we onze ervaringen uit.
Een middag waarbij je als een kind mag genieten van de magie van kleur. Het op deze manier werken met de kleuren heeft een helende werking op je algehele functioneren.

Datum: zaterdag 5 juni 2004
Tijd: 13.30 ­ 17.00 uur
Kosten: 30 euro incl. materialen

door Jacinta Kogelman, 024 - 3235396

 

NATUURINSPIRATIE MIDDAG / genieten van 'het kleine'

In 'de Handenmeditatie' staat de pink voor 'genieten van het kleine'.
We staan stil bij wat dit thema voor ons betekent.
Na een korte inleiding, maken we in stilte en met innerlijke afstemming een korte wandeling door de omgeving en gaan we op zoek naar bronnen in de natuur die ons herinneren aan: 'genieten van het kleine'. We nemen een genietvoorwerp mee terug naar de ruimte en laten ons door dit voorwerp inspireren om vanuit de kleur en vorm te schilderen. Aan het eind wisselen we onze ervaringen uit.
Een middag om even helemaal bij je eigen kern te zijn en via de natuur je eigen innerlijke natuur op te laden.

Datum: zondag 6 juni 2004
Tijd: 13.30 ­ 17.00 uur
Kosten: 30 euro incl. materialen

door Jacinta Kogelman, 024 - 3235396

 

INTUITIEF SCHILDEREN / genieten van je creatieve impuls

Door intuïtief te tekenen/schilderen wat er in je leeft, ga je van je impulsen uit, van wat er op dat moment leeft in je, in plaats van iets te creëren wat je van tevoren bedacht hebt. De vormen en beelden die dan ontstaan, evenals de kleuren die je kiest, zijn verbonden met je gevoelens, fantasieën en symbolen die op diepere lagen in jezelf leven. Het is een vorm van schilderen waarbij we het spelende en genietende kind in onszelf aanspreken. We beginnen met een korte meditatie opdracht om zo vanuit de stilte/focus dichter bij je innerlijke beelden te komen.

Datum: zaterdag 12 juni 2004
Tijd: 14.00 ­ 16.30 uur
Kosten: 22,50 euro incl. materialen

door Jacinta Kogelman, 024 - 3235396

 

MEDITATIEF BOETSEREN / genieten van de aarde

Meditatief boetseren wil zeggen dat je vanuit de stilte en met een meditatie of visualisatie eraan voorafgaand een werkstuk van klei maakt, vaak zelfs gedeeltelijk met je ogen dicht. Het is wonderlijk en bevrijdend om te ontdekken dat ieder mens een scheppende kracht in zich heeft die bijna als vanzelf beelden laat ontstaan waarvan je niet wist dat je ze in je had. Geven, ontvangen en de stilte zijn onderwerpen waar we ons al boetserend mee gaan verbinden.
Aan het eind wisselen we onze ervaringen uit.

Datum: zaterdag 26 juni 2004
Tijd: 14.00 ­ 16.30 uur
Kosten: 25 euro incl. materialen

door Jacinta Kogelman, 024 - 3235396

 

Voor kinderen: aantal deelnemers maximaal 12

EEN REIS NAAR BINNEN / door de poort van je fantasie

Vandaag ga je op reis naar je binnenwereld. Voor deze reis heb je niet veel nodig.
Je hoeft alleen maar heel ontspannen mijn reisverhaal te volgen en dan komen de fantastische beelden als vanzelf. En als de reis erop zit gaan we tekenen, schilderen, scheuren, plakken en schrijven wat we allemaal meegemaakt hebben. Ook gaan we bij elkaar kijken hoe verschillend onze avonturen waren.
Ga je mee door de poort van je fantasie?

Datum: zondag 27 juni 2004
Tijd: 14.30 ­ 16.30 uur
Kosten: 15 euro incl. materialen

 

Jacinta Kogelman (1959) is van oorsprong Vormingsleidster. Ze is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Na vele jaren op diverse terreinen werkzaam te zijn geweest volgt ze nu de weg van haar hart.
Ze heeft o.a. opleidingen gevolgd op het gebied van Creatieve Kleurentherapie/ Kleurendocent, Kunstzinnig Hulpverlenen en Imaginatietherapie en begeleidt groepen en individuen op weg naar een gezonder en kleurrijker bestaan.
Haar kennis en levenservaring opgedaan in tal van trainingen op het terrein van intuïtie, spirituele bewustwording en energetisch helend werken voor lichaam, ziel en geest, heeft ze verweven tot een heel eigen werkwijze.
Bezieling, innerlijke ontwikkeling en creativiteit hebben haar speciale aandacht.
Ze heeft een eigen praktijk voor creatieve en intuitieve ontwikkeling "Studio Zafaran" in Lent.

***

<home