<

ParmenidesplatoWittgensteinSocratesPythagorasAntisthenesAristoteles

KUNSTBIJEN - najaar 2005

We heden zijn begonnen met ons bijen-project. We werken hard aan een groot aantal bijenkorven uit o.a. bunt-gras (molinia of pijpestrootje). Korven in de vorm van koppen van gerenommeerde filosofen. Van staatsbosbeheer, afdeling Bouvigne-Breda, hebben we een kavel toegewezen gekregen om dit gras te oogsten. De beste tijd hiervoor is november tot februari.
Vanuit de deze filosofische denkhoofden zwermen de bijen de wereld in. Deze koppen worden opgebouwd uit diverse materialen.
Dat is het plan...

Maarten Fleuren + Kees Reijnen

kees gras-drogen

het "bunten"

navelstaarders
in zwijgende progressie
Hebben imkers een toekomst?

bijenogenHoningBij herkent mens

Bijen zijn vreselijk goed in het herkennen van verschillende bloemen. Maar menselijke gezichten kunnen ze ook prima uit elkaar houden, meldt een groep Engelse onderzoekers. In het Journal of Experimental Biology van 2 december beschrijven Adrian Dyer en collega's hun onderzoek. Ze hingen vier verschillende portretten aan de muur, met een lekkere portie suikerwater bij een daarvan. Dat gezicht moesten de bijen leren herkennen. 90 Procent van de bijen slaagde goed voor die proef. Ook als het suikerwater werd weggehaald, bleven ze naar het juiste portret vliegen, op welke plaats dat ook werd opgehangen. En de herkenning was nog blijvend ook, want twee dagen na de training vlogen de meeste bijen nog steeds feilloos naar het goede portret.Om een mensengezicht te herkennen heb je dus helemaal niet zo'n ingewikkeld brein nodig, concluderen de onderzoekers. Een bij heeft tienduizend keer minder hersencellen dan een mens, maar blijkbaar is dat al genoeg.

bron: noorderlicht.vpro.nl/